Logo

Verandering vastgelopen?

Zo krijg je de boel
weer in beweging

Verandertraject muurvast?

1 - 3

Het begon zo mooi. Met grootse plannen, instemmend geknik aan de vergadertafels en strakke PowerPoints vol verbeteringen. Maar ergens kwam de uitvoering knarsend en piepend tot stilstand.

Welkom
bij de 70%

 

Ongeveer 70% van alle veranderingen mislukken. Dus ten eerste: welkom bij de 70%. Want dat is het percentage van verandertrajecten dat mislukt.

Met als gevolg: veel verloren tijd en verdampt geld. Nog los van de frustratie bij werknemers en het management en het overal trauma voor de organisatie.

Is er iets positiefs over te zeggen? Helaas. De misere die aangepakt moest worden, duurt voort en de bereidheid om mee te werken aan een volgende ronde, zakt vaak tot onder het vriespunt.

Medewerking veranderde in desinteresse of sloeg zelfs wel om in actieve tegenwerking. Op enig moment gaf ook het management het op. En toch: jullie waren er niet voor niets aan begonnen. Verandering was geen luxe.

Geen draagvlak, geen betrokkenheid en/of geen urgentie in de organisatie. We zien het vaker.

Veranderen lijkt simpel, is het niet.

 

Het is niet simpel omdat er mensen bij betrokken zijn. En die moeten wel echt betrokken zijn. De meesten van ons hebben moeite met veranderen. Echte verandering draait namelijk niet alleen om nieuwe kennis, maar ook om ander gedrag. Onderschat om te beginnen nooit hoeveel tijd die aanpassing nodig heeft.

 

Oude wijn in
nieuwe zakken

 

Ook lopen veel trajecten vast in bureaucratie. Het is oude wijn in nieuwe zakken en daar hebben de meesten van ons een neus voor. Leg je verwachtings-lat alvast laag als je niet bereid bent om het systeem ter discussie te stellen.

En misschien wel het belangrijkste: Focus is de sleutel. Vaak wil men te veel en te snel. Begin liever klein en stapel succesjes in plaats van in één keer een brede bezem door je organisatie te willen halen.

Hoe we helpen

2 - 3
Eerste hulp bij organiseren. Eerste hulp bij organiseren.
Eerste hulp bij organiseren. Eerste hulp bij organiseren.

Niet getreurd. Er is een uitweg. In overzichtelijke stappen met een duidelijke focus. Dat werkt beter dan groots veranderen.

Veranderaanpak

We schieten te hulp binnen 48 uur

Harde reset van je verandering

Binnen 48 uur schieten we je te hulp. Dat begint met het indrukken van de pauze-knop. Doorgaan op dezelfde voet werkt namelijk nooit. Verder ploeteren met kleine veranderingen aan een bestaand plan, ook niet. Wij gaan je helpen te focussen en de situatie stap voor stap aan te pakken.

Waar we meestal beginnen: op de resetknop drukken. Even samen op adem komen, de druk eraf. Om samen te duiden wat er mis ging, maar ook: waarom verandering wel nodig is en hoe we het dan kunnen aanpakken. Want veranderen is vervelend, maar het voortdurende probleem nog vervelender.

Deze stap duurt 1 of 2 dagen en in die tijd gaan we ook echt aan de slag om samen het probleem aan te pakken. Samen. Dat is het sleutelwoord. Niet meer alleen top down, maar ook bottom up, zodat iedereen elkaar in het midden tegen en tegemoet komt.

Terugkijken is niet zinvol. De tijd heelt alle wonden. Ook deze. Eventuele conflicten verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra we de samenwerkingsmodus ontdekt hebben. Zodra iedereen de handen ineenslaat om samen de complexe problemen aan te pakken.

Veranderen
zonder weerstand

 

Onder je medewerkers verleggen we de focus van veranderen naar het oplossen van problemen in hun dagelijks werk. We betrekken de mensen die het werk doen erbij en peilen of zij weten wat ze kunnen en willen. Zo krijgen zij de kans om mede richting te geven aan de verandering.

Die betrokkenheid maakt in 99% van de gevallen een einde aan de weerstand. Sterker nog: zodra we hier stappen maken, schakelen de meeste medewerkers al snel om van desinteresse – of tegenwerken – in actief bijdragen.

Meer weten? Interesse?

Mail onsBel ons
3 - 3

Vastgelopen?

Maak binnen 48 uur met ons een plan