Logo

Weinig initiatief

Hoe krijg je eigenaarschap en verantwoordelijkheid?

Management is té druk en loopt over...

1 - 3

...want iedereen
kijkt naar boven

Als je teams bij niet-alledaagse problemen of belangrijke beslissingen naar jullie management kijken of wachten tot er beleid of regels voor worden opgesteld, is er een gebrek aan eigen initiatief en verantwoordelijkheid.

Met als gevolg dat het management overloopt met relatief triviale vraagstukken die ze op moeten lossen met te weinig tijd en informatie. Want je organisatie moet door, maar de echte kennis ligt op de werkvloer. Alleen: daar nemen ze geen beslissingen, want die gaan de managementketen in.

Enfin, je begrijpt waar dit toe leidt: een frustrerende vicieuze cirkel van verloren tijd, kennis en wendbaarheid.

Wat houdt je mensen tegen? Wat houdt je mensen tegen?
Wat houdt je mensen tegen? Wat houdt je mensen tegen?

Waarom kijken je mensen naar boven? Wat zijn de oorzaken? Belangrijker nog, wat zijn de oplossingen!

Lees ook de managementreflex

Oorzaken

Wat we vaak tegenkomen

Elke organisatie heeft zijn eigen dynamiek. Ook in de problemen en hun oorzaken.

Maar over het algemeen zien wij in dit soort situaties vaak:

  • Micromanagement of managers die hun mensen niet leren zelfstandig denken en werken.
  • Fouten die teveel aandacht krijgen en/of te zwaar worden bestraft.
  • Positieve bijdragen die niet worden gezien en/of niet gewaardeerd.
  • Dat duidelijke kaders over het mogen nemen van besluiten en ondernemen van acties ontbreken.

Oplossingen

Stapsgewijs naar meer zelfstandigheid

Wij leren je teams eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zodra ze dat voelen, heeft je organisatie de eerste stap naar zelforganisatie gezet.

Samen scheppen we kaders waarbinnen je mensen besluiten mogen nemen. Die kaders stemmen we met met elkaar af en we zorgen voor duidelijke communicatie.

We leren jullie de methoden om tot besluiten te komen en helpen ze te oefenen met hun nieuw verworven verantwoordelijkheid.

Hoe we helpen

2 - 3
Inspireren

Wij helpen jullie op weg in een workshop. Dan kunnen jullie zelf aan de slag.

Adviseren

Bij specifieke problemen of een heel traject. We begeleiden en helpen waar nodig.

Transformeren

Wij begeleiden je verandertraject. Fixed price. Uniek en samen met je mensen.

Waar beginnen we? Daar waar het schuurt. Meestal met advies of een workshop. Samen zien we wat nodig is.

Neem contact op

Wij inspireren

Zelf maximaal aan de slag

Deze vorm is geschikt als je zeker weet dat de wil er is en zowel je management en werkvloer het aankunnen om zelf te komen tot meer verantwoordelijkheid en zelforganisatie. Wij geven een workshop voor het management. En dat is geen middagje vrijblijvend babbelen over zelforganisatie, maar een fundament om zelf aan de slag te gaan.

Na afloop hebben jullie de basiskennis over zelforganisatie, inzicht in de belangrijkste belemmeringen en een lijst met voorstellen om ze aan te gaan pakken. Het is een basis om zelf te besluiten hoe jullie willen gaan veranderen, aan de slag te gaan en keuzes te maken over de manier van communiceren.

Interessant? Neem contact op en we bespreken wat voor jouw organisatie werkt.  Of start de chat op de pagina. Dan heb je ons nog sneller te pakken.

Wij adviseren

Met onze kennis kom je vooruit

We pakken samen een volledig traject op, of een specifiek probleem. Dat laatste is trouwens ook een ideale ‘teen in het water’ voor grotere plannen. En natuurlijk is het voor jou en ons ook een ideale manier om elkaar te leren kennen. Zie het als een sample voor een compleet verandertraject.

Deze vorm zet je in als je eerst antwoord wilt op belangrijke vragen: Moeten we veranderen? Zo ja: hoe? En wat zijn onze kansen op succes? Je weet bijvoorbeeld niet zeker weet of management en werkvloer wel in staat zijn om op een redelijke termijn blijvend te veranderen. Of hoe je komt tot duidelijke en werkbare kaders.

Jullie gaan zelf aan de slag, wij staan jullie bij met advies op maat

Wij begeleiden

Jullie verbeteren en veranderen

Deze vorm zet je in als je resultaten wilt. Bijvoorbeeld omdat de schade aan het bedrijf of de rem op de mogelijke groei een serieuze bedreiging vormt. Of wanneer het probleem hardnekkig is. Dat weet je als je al meerdere pogingen en/of initiatieven hebt ondernomen om het aan te pakken.

Bij de werkwijze helpen en begeleiden we jullie om samen je organisatie te transformeren. Daarvoor gebruiken we een actieve aanpak: we worden tijdelijk onderdeel van je bedrijf en gaan bottom-up en top-down samenwerken. Zo komen werkvloer en management elkaar halverwege tegen.

Meer weten? Interesse?

Mail onsBel ons
3 - 3

Zin in zinvol werk?

Neem de stap. Neem contact op.